HTML

Gazdag akarok lenni!

Megfordult már a fejedben, hogy milyen lenne az élet, ha gazdag lennél? Ha lenne elég pénzed? És néha álmodozol róla, hogy egy fejvadász bekeres egy olyan állással, amivel hirtelen kétszerannyit keresel, mint eddig, vagy megnyered a lottó ötöst, vagy örökölsz egy ismeretlen nagybácsi után? A jó hírem az, hogy ennél sokkal könnyebben lehet pénzügyileg fejlődni. Erről a módszertanról szívesen írnék egy könyvet is, de nem fér bele az időmbe, így inkább igyekszem heti 1-2 fejezetet megírni itt. Te meg olvasd, és ha tényleg akarod, hogy ellenőrzésed legyen a pénzügyeid felett ÉS EGYRE GAZDAGABB LEGYÉL, a házifeladatot is csináld meg!!! És ha ennél többet akarsz, kérj személyes konzultációt - írj nekem, és egyeztetünk időpontot!

Címkék

álom (3) autó (3) bank (3) befektetés (4) címkék (1) család (11) egészség (2) gazdag (23) gazdagság (23) gyerek (7) hitel (3) készpénz (2) kocsi (3) költség (15) közlekedés (2) lakás (3) lecke (10) megtakarítás (11) nemlecke (10) nyaralás (2) oktatás (1) pénz (24) pénzügy (24) rezsi (2) sport (2) ünnep (2) Címkefelhő

13. Közlekedés költségei – mi is ez és hogyan csökkenthetjük? (7. LECKE)

2012.03.09. 23:40 Plain Jane

Belegondoltál már, mibe is vannak a családnak bizonyos dolgok? Remélem, hogy az eddigiekben persze tényleg belegondoltál például a lakhatás költségeibe, amikor összeszedtük ezeket a költségtételeket, de most egy kicsit másra gondolok.

Nézzük meg, mennyibe kerül az autód!

Fogj egy papírt (vagy a kedvenc Excel táblánkat és végy rajta egy új munkalapot), és írd fel az alábbiakat:

A) Autó típusa, márkája:                                                  ___________________

B) Mikor vettem:                                                              ___________________ év

C) Mennyiért (adóval, illetékkel együtt):                         ___________________ Ft

D) Mikor szándékozom eladni:                                         ___________________ év

E) Mennyiért:                                                                   ___________________ Ft

F) Vételi és eladási ár közötti különbség (C-E):              ___________________ Ft

G) Mennyi ideig lesz az enyém (D-B):                             ___________________ év

H) Hány hónapig lesz az enyém (G/12):                          ___________________ hónap

I) Az amortizáció havonta tehát (F/H):                           ___________________ Ft/hó

J) A múltkor kiszámolt havi fenntartási költség:            ___________________ Ft/hó

K) Ennyibe kerül az autó havonta (I+J):                           ___________________ Ft/hó

L) Ennyibe kerül naponta (K/30):                                    ___________________ Ft/nap

Hogy tetszik a végeredmény? Elborzasztó, nem? Ennyibe kerül az autód minden áldott nap, akár használod, akár nem. Ha van kedved, végezd el ezt a számolást úgy is, hogy feleannyi benzinköltséggel számolsz, és úgy is, hogy kétszerannyival. A napi költség nem fog lényegesen változni.

Mit lehet akkor tenni?

Tipp 1.: Egy háztartásban egy autó általában elég. Mint látod, az állandó költsége olyan magas, hogy érdemes elgondolkodni rajta, hogyan lehet megoldani a család életét egy autóval. Egyszerű ötletek:

·         kollegákkal együtt utazni a munkahelyre, hozzájárulni a benzinköltséghez

·         közelebbi állást keresni

·         egyvalaki vigye a gyerekeket kocsival, a másik szülő más módon közlekedjen (bicikli, tömegközlekedés, robogó, motor)

·         még a taxi is lehet olcsóbb a második autónál: figyelj rá, hogy legfeljebb feleannyit költs taxira, mint amennyibe a második autó kerülne.

Tipp 2.: Ha magasak a szervizdíjak (sokszor romlik el az autó, nagyértékű a javítás), ez nagyon megdobja a napi szintre lehozott költséget. Ha évente több mint 200.000 Ft-ot költesz el szervizben, vagy az autó évente legalább egyszer meghibásodik, valószínűleg sokat fizetsz. Érdemes ilyenkor autócserében gondolkodni. Úgy add el az autót, hogy nagyobb szerviz egy éven belül lehetőleg még ne legyen esedékes. Érdemes vidéki autókereskedőt keresni, ők többet adnak a kocsikért, mint Budapesten (ilyet is tudok ajánlani). Venni viszont Budapesten érdemes, ahol alacsonyabbak az árak! Olyan autót vegyél, amiről tudod, hogy nem kell sokat szervizelni (ismerős autót vegyél, vagy nézesd meg a szerelőddel).

Ha nincs autód, a fentieket megúsztad J A rossz hírem azonban, hogy a gyalogosan közlekedő emberek hajlamosak megállni útközben ezt-azt venni, amit nem tennének meg, ha kocsival jöttek volna. Ha autóval indulsz el otthonról, inkább csinálsz magadnak egy szendvicset, amit megeszel a kocsiban, míg ha gyalog mész, megállsz az első pékségnél, hogy vegyél egy sajtos croissant-t vagy kakaóscsigát. Hazafelé már lehet, hogy egy cipőt veszel, amit eszed ágában nem lett volna megvenni, hacsak nem nyomnak a kezedbe egy szórólapot „óriási kiárusítás” felirattal. Javaslom, hogy erre figyelj oda!

Ha van céged, számolj el kilométert (ha van autód) és kérj számlát a tömbjegyről is. Ha nincs autód, vagy nem akarod költségként elszámolni, akkor a bérleteket lehet juttatásként elszámolni kedvező adózással. Kérdezd meg a könyvelődet!

A közlekedésről egyelőre ennyi! Legközelebb azt nézzük meg, mibe kerül egy gyerek!

Üdv,

Plain Jane

 

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés kocsi autó pénz pénzügy lecke gazdag költség megtakarítás gazdagság

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdag-akarok-lenni.blog.hu/api/trackback/id/tr184218811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása