HTML

Gazdag akarok lenni!

Megfordult már a fejedben, hogy milyen lenne az élet, ha gazdag lennél? Ha lenne elég pénzed? És néha álmodozol róla, hogy egy fejvadász bekeres egy olyan állással, amivel hirtelen kétszerannyit keresel, mint eddig, vagy megnyered a lottó ötöst, vagy örökölsz egy ismeretlen nagybácsi után? A jó hírem az, hogy ennél sokkal könnyebben lehet pénzügyileg fejlődni. Erről a módszertanról szívesen írnék egy könyvet is, de nem fér bele az időmbe, így inkább igyekszem heti 1-2 fejezetet megírni itt. Te meg olvasd, és ha tényleg akarod, hogy ellenőrzésed legyen a pénzügyeid felett ÉS EGYRE GAZDAGABB LEGYÉL, a házifeladatot is csináld meg!!! És ha ennél többet akarsz, kérj személyes konzultációt - írj nekem, és egyeztetünk időpontot!

Címkék

álom (3) autó (3) bank (3) befektetés (4) címkék (1) család (11) egészség (2) gazdag (23) gazdagság (23) gyerek (7) hitel (3) készpénz (2) kocsi (3) költség (15) közlekedés (2) lakás (3) lecke (10) megtakarítás (11) nemlecke (10) nyaralás (2) oktatás (1) pénz (24) pénzügy (24) rezsi (2) sport (2) ünnep (2) Címkefelhő

11. Lakhatási költségek csökkentése

2012.03.01. 23:31 Plain Jane

Azzal nyilván tisztában vagy, hogy ha lekapcsolod a villanyt, amikor kimész a szobából, kevesebb lesz a villanyszámlád, így az efféle „tippektől” eltekintek (főképp, hogy sokan leírták már). Olvasd át inkább az alábbiakat, hátha nem ismered őket:

·         A nagyteljesítményű gépek többet fogyasztanak. Erre hogyan tudsz figyelni?

o   Ne vegyél 1400W-os hajszárítót, porszívót, ha van 1000W-os vagy 400W-os is.

o   Ne használd őket sokat: például szárítógéppel szárítani havonta 1000-5000Ft.

·         Nézd meg, hány kWh a havi áramfogyasztásod. Egy átlag háztartásban fejenként 50kWh az általános, ha nálatok több, próbáld meg kideríteni, miért.

·         Az ötévesnél öregebb hűtők, mélyhűtők egyre többet fogyasztanak. Ha gyanús a hűtő, oldd meg, hogy egyszer legalább 10-14 napig ne legyél otthon, és húzd ki a hűtőt/mélyhűtőt a dugaljból (előtte nyilván ki kell ezeket üríteni). Ha arra a hónapra a villanyszámlád legalább 1000 Ft-tal kevesebb lesz, mint az előző volt, akkor sajnos ez a gép a bűnös, érdemes lecserélni. (Akár add el vagy ajándékozd el olyannak, akinek így is kell.) Érdemes összegyűjteni rá a pénzt, mint látod, már két év alatt behozhatja a villanyszámla többletet!

·         Ha sokat locsolsz a kertben, fel lehet szereltetni a kerti csapra külön órát. Ha méred külön a kertben használt vizet, erre a mennyiségre nem kell csatornadíjat fizetni. Hívd fel a Vízműveket további információért!

·         Léteznek víztakarékos csapok, csapra, zuhanyra szerelhető porlasztók, amik levegővel keverik a kiáramló vizet, ezáltal legalább 20%-ot takaríthatsz meg a víz-, és csatornadíjból.

·         Ha legalább hárman laktok egy fedél alatt és legalább kétszer főztök egy héten (akár tésztát is), érdemes mosogatógépet beszerezni. Sokkal kevesebb vizet és áramot fogyaszt, mintha te állsz fél órán át a konyhában és folyatod a vizet. (A legolcsóbb szinte épp olyan, mint a legdrágább. Ha rendesen karbantartod, tisztára mossa az edényeket.) (Persze ez nem igaz, ha az edényeket elmosod, mielőtt a gépbe raknád. Felejtsd el, ez hülyeség. Csak tedd be őket akkor, amikor még nedvesek és zárd rájuk az ajtót.)

·         Az energiapiacon meg egyébként már szabadverseny van, így megteheted, hogy egy másik szolgáltatótól vásárolod az áramot, gázt. Kérj tőlük ajánlatot!

·         A távfűtés egyes lakásokban egész egyszerűen nem hatékony. Vannak olyan házak, ahol rossz a rendszer (rosszul van tervezve), és akkor is magas lesz a számlád, ha egyéni mérést vezetnek be (és még ekkor is lehet, hogy túl hideg vagy túl meleg lesz). Ilyenkor érdemes beszélgetni másfajta házakban lakókkal, kicsit távolabbi szomszédokkal, és kideríteni, mely házakban hatékony és olcsó a távfűtés. (Ingatlaniroda is segíthet ebben.) Ha a ti házatok ilyen, a legjobb, amit tehetsz, hogy elköltözöl. Éves szinten 100.000Ft-ot lehet spórolni az egyik utcából a másikba költözéssel (akár szemközti házba!).

·         A lakásbiztosításokkal az a baj, hogy a legtöbb rossz, úgy, ahogy van. A biztosítód fizet-e, ha nedves lesz a fal a cipősszekrény mögött és a cipőid bepenészednek, mindent ki kell dobni? Vagy ha a gyereked biciklije nekidől a szomszéd kocsijának és megkarcolja? Vagy ha felrobban a kukta és ki kell festeni az egész konyhát? Ha a garázsból lopják el a kocsit? Sajnos vannak olyan biztosítások, amelyek például betörésre sem terjednek ki. Akkor meg hiába alacsony a díja… Szóval menj fel a netre és keress rá az „all risk” biztosításokra, ha tényleg szeretnéd a káraidat megtéríttetni. Kösd meg a legolcsóbbat és kész. (Kereshetsz persze egy biztosítási alkuszt is, ő megteszi neked ingyen ezt az egészet, mert a biztosító fizeti neki a jutalékot. Ha nem ismersz biztosítási alkuszt, írj nekem, én ismerek ilyet.) Fontos még, hogy megfelelő értékre kösd a biztosítást. Számold ki, mennyibe kerülne újravásárolni a bútoraidat, ruháidat, ne csak azt nézd, hogy a tévé árát fedezze a biztosítás. Ha alulbiztosított az ingatlan, kevesebbet fizet a biztosító!

·         A mobiltelefonköltségek csökkentésére jó trükk az, ha egy családtagod vagy közeli barátod nagyobb cégnél dolgozik, és van flottaszerződésük egy szolgáltatóval. Ezt az ismerősödet kérd meg, hogy vegyenek be téged a céges flottába. Ővele akkor majd ingyen telefonálhatsz, és a percdíjaid is sokkal klasszabbak lesznek!

·         Az ingatlanadót lehet, hogy meg tudod spórolni, ha bejelentkezel állandó lakcímmel az adott címre (sok helyen a bérbeadott ingatlanokat adóztatják csak – tehát valamelyik tulajdonos állandó lakcíme ott kell, hogy legyen ahhoz, hogy ne kelljen adót fizetni). Annak is érdemes utánanézni, hogy a lakáscélú m2 adó magasabb vagy a nem lakáscélú? Ha ez utóbbi, akkor például a garázs vagy műhely területét lakóhelyiségként jelentsd be, ha az előbbi, akkor pedig a lakás egyik szobáját nevezd ki irodának, műhelynek.

 

Remélem, találtál legalább egy ötletet, ami segít lejjebb vinni a lakással kapcsolatos költségeidet! Gyere legközelebb is, akkor azt számoljuk ki, mibe kerül a közlekedés (főleg fiúknak lesz izgalmas!).

Üdv,

Plain Jane

 

Szólj hozzá!

Címkék: család pénz lakás pénzügy gazdag költség megtakarítás gazdagság rezsi nemlecke

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdag-akarok-lenni.blog.hu/api/trackback/id/tr54218802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása